Etiketter

tisdag 12 april 2016

6A - Avslutande bokreflektion "Lilla Darling" av Johanna Nilsson

Idag tog vi paus från svenskans skrivregler och grammatik för att avsluta bokprojektet kring Lilla Darling. Ni gjorde en fantastiskt omfattande sammanfattning och vi hade ett mycket givande samtal kring boken.

Här följer anteckningarna från dagens boksamtal - jag skrev ned allt ni sade:
Boken handlar om Jerrys känslor för Diana. Det går ut på att Jerry vill bli tillsammans med Diana. Han säger att han vill ligga med henne i gräset och känna grässtråna mellan tårna.
Jerry är olyckligt kär, det är det som är bokens tema: olycklig kärlek.

Det förekommer även slagsmål mellan två gäng, invandrargänget och villagänget. De slåss eftersom vinnaren får regera på ungdomsgården. Ovänskapen mellan gängen slutar i att Christopher slår Ali med knogjärn. De måste tillkalla ambulans och Christoffer blir utfrusen ur gänget - Ali ger sedan igen, han spöar skiten ur honom. Det beror på att han vill vara med i det nya gänget. Det kan vara så att Christoffer gick till Ali medvetet och bad honom slå honom så att han fick bli en del av villagänget. Jerry fick utegångsförbud efter slagsmålet för föräldrarna fick reda på det.

Hela boken handlar om att våga. Våga vara sig själv. Jerry klär sig i svart och sminkar sig. Det beror på att han är ledsen. Det handlar också om att våga ta första steget - första steget mot kärleken. Det handlar om ungdomar som tror att de är coola. Jerrys kompis Adam är jättedeprimerad för att hans flickvän Susie gjort slut med honom, han står med en molotovcocktail utanför Susies hus och ska kasta den men Jerry stoppar det hela. Jerry gör en tatuering i slutet men anledningen till varför Adam gav tatueraren pengar var för att Adam ville veta vem Jerry gillade och genom tatueringen skulle Adam få reda på vem Jerry gillade. Jerry skrev Lilla Darling i tatueringen, så Adam fick ju ändå inte veta.

Någon tolkar det som att man genom att ta reda på allt om en person kanske kan få bli ihop med den.. Två av karaktärerna har två personligheter - Susie är konstig med Adam och glad med Reza. Vad beror det på? Diana är på ett sätt på festerna men en annan när hon är med Jerry. 

Vi funderar på om Diana egentligen gillar Jerry - det var ju ändå hon som frågade Jerry om han ville följa med till stranden.
De lurar också varandra hela tiden i boken, Adam säger att det är en svag variant av en cigarett som han försöker få Jerry att prova men det var egentligen starkare droger. Adam är i vägen för Jerry och Diana när de blir tillsammans på slutet. Han kanske har känslor för Jerry?
Jerrys mamma har hemligheter, hon röker trots att hon är cancerläkare. Hon började röka för att hennes egen mamma dog och för att hon inte kunde rädda en patient. Jerry kom på det. Jerrys föräldrar åker till Gotland.  Susie anklagar Jerry för att vara homosexuell.


Vad gillar vi?
Att Adam blir en psykopat. 
Att det förekommer homosexualitet och invandrare. 
Att Jerry lägger ner så mycket tid på Adam i slutet, för att han ska må bättre.
Det handlar om vänskap. 
Slagsmålet, det gör boken spännande. 
Det händer mycket saker i slutet men i början var det lite långsamt tempo. 
De beskriver så mycket, hur det känns och att det kanske inte är så märkvärdigt med första sexuella kontakten. 
Bra med verkliga beskrivningar.


Vad gillar vi inte?
Att Adam lurar på Jerry att röka och använda droger. 
Det känns som att han blir lurad att tatuera sig. 
Gillar inte fighten, att de blir oroliga över att polisen ska komma. Ali har ett mörkt minne av polisen eftersom hans pappa blivit torterad av polisen förut. 
De festar för mycket i boken. 
Jerrys föräldrar bråkar jättemycket och Annie blir rädd.
De går in för mycket på detaljer. 
Att mamman till Jerry röker.
Att Christoffer gick för långt.


Var det något svårt, konstigt, förvånande?
Att det förekommer så mycket fula ord är förvånande. 
Det var svårt att förstå att Adam ibland vill göra slut men när Susie sen gör det blir Adam deprimerad. En del svåra ord fanns det, men vi kunde slå upp dem


Kan vi koppla till oss själva och vårt eget liv? Kan vi känna igen oss?
Ja, vi kan känna igen oss. Någon ger exempel på Mrs & Mr Smith (filmen) där de är agenter och vill mörda varandra men sen träffar varandra och blir kära för att de har något gemensamt - kopplar det till Lilla Darling på så vis att Diana försvinner men kommer tillbaka igen.

Jerry glömmer bort Adam och det kan man känna igen sig, att glömma bort att ringa en vän.
Det är svårt att känna igen sig, tycker någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Undrar du något? Vill du att jag skriver om något speciellt eller vill du bara ge feedback på något vi gjort i skolan? Lämna gärna en kommentar!
Glöm inte skriva ditt namn!